Tegyük vonzóvá a keresztény életünket! – Megáldották a felújított debreceni Szent István egyházközség plébánia épületét

Palánki Ferenc megyéspüspök október 1-én áldotta mega hajdan ferences kolostorként működő debreceni Szent István Plébániát. A főpásztor szentmisét mutatott be a Szent István-templomban, majd ezt követően került sor a megáldás szertartására.

„Pax et Bonum” „Béke és Jóság”. A 85 éves plébánia homlokzatán olvasható ferences jelmondattal az egyházközség a szerzetesrend egykori debreceni jelenlétére is emlékezik.
Az 1920-as években merült fel az igény Debrecen külső kerületeinek lelkipásztori ellátására. 1936. dec. 29-én a vasúti részvénytársaság telket adományozott a katolikus egyháznak, hogy a város keleti részén fekvő Nyilastelepen templom épüljön. A belső terében vasúti kocsi formáját idéző templom Jost Ferenc debreceni mérnök tervei alapján készült el. Az alapkövet 1938. április 3-án helyezték el, majd ugyanabban az évben, október 16-án Lindenberger János prépost-plébános a templomot Szent István tiszteletére szentelte fel. A pasztorációs munkát 1942-től a ferences szerzetesek végezték 1950-ig, a szerzetesrendek feloszlatásáig. Ettől kezdve a plébániát egyházmegyés papok vezetik.

„Szent Ferenc, Isten szegénykéje nem lemondani akart, hanem Krisztusban akarta a mindent. Életformája nem a gazdagokkal és a hatalmasokkal szembeni tiltakozás volt, még csak nem is a szegényekkel való sorsközösség vállalása, hanem annak kifejeződése, hogy neki semmi nem kell Krisztuson kívül, csak Krisztusban” – emlékeztetett Papp László, az egyházközség plébánosa az itt szolgáló ferencesekre, Szent Ferenc közelgő ünnepére, október 4-re, és egyben köszönetét fejezte ki Palánki Ferenc megyéspüspöknek az egyházmegyének a plébánia felújításához nyújtott támogatásáért. László atya a templom feltesztelésének 85. évfordulójáról is szólt, amelyet október 16-án fognak megünnepelni.

„Pax et Bonum” – Béke és jóság” A szentmise elején Palánki Ferenc megyéspüspök a ferences jelmondatot idézve azt kívánta, hogy ez a béke és jóság uralkodjon a Szent István egyházközségben, valamint nagyobb, tágabb közösségünkben is, amelyre oly nagy szüksége van az embereknek.

„A szentmisén elhangzott evangéliumi szakaszban (Mt 21,28-32) két fiúról hallottunk, akik kétféle embert jelképeznek. Vannak, akik igent mondanak Isten szavára, de aztán nem teszik meg, vagy nem úgy, ahogyan Ő kéri, és vannak, akik nemet mondanak, majd meggondolják magukat és elkezdenek dolgozni az Úr szőlőjében, Isten országában, amely az Egyház, a közösség, a város, a nemzet, olyan szőlő ahol dolgunk van” – fogalmazott elmélkedésében püspök atya.

„Erről mi a véleményetek?” „Az evangéliumban Jézus feltesz egy kérdést az írástudóknak, a  farizeusoknak, a nép véneinek, akik magabiztosak abban, hogy üdvözülni fognak, hiszen nem követtek el bűnt, betartották a törvényeket, a választottak közül vannak. Igaz, hogy a törvény szelleméhez már semmi közük nincs, mert nem ismerik, hogy mi a szeretet. Jézus a kérdésével nem csupán vélekedést, hanem  állásfoglalást kér. Nem elég, hogy kimondják, mi a helyes válasz, ki teljesítette az apja akaratát, nem elég tudni a parancsokat, a törvényeket” – fogalmazott a főpásztor, majd a szeretet parancsát hangsúlyozta, amely parancs nekünk is szól.

Püspök atya felhívta a figyelmet, hogy a szeretetet meg lehet parancsolni, mert az nem csupán egy érzelem, hanem döntés arra vonatkozóan, hogy dolgozom-e az Úr szőlőjében, vagy nem, élek-e a szeretet szerint, vagy nem, építem-e Isten országát, vagy sem.

A főpásztor az elmúlt héten közzétett 2022-es népszámlálás statisztikai adataira is utalt és úgy fogalmazott, hogy kevesen vagyunk keresztények ahhoz képest, hogy amennyien kellene lennünk. Ha vonzó lenne a keresztény életünk, látnák, mennyire szeretjük egymást, akkor az emberek vágynának arra, hogy közénk tartozzanak.  

***

A debreceni Szent István Plébánia épületén külső, belső felújítási munkálatokat végeztek az elmúlt hónapokban. 2022 novemberében részleges belső felújításon esett át az épület, idén tavasszal külső és belső festés, szigetelés történt, átalakították az elektromos hálózatot, a vizesblokkokat, nyílászárókat cseréltek, és belső átalakítási munkálatokat végeztek.
A 20,5 millió Ft-os beruházási költség  90 %-át a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatta, a fennmaradó összeg az egyházközség, valamint a hívek adományából tevődött össze.
A debreceni Szent István Plébániáról és a templomról ITT olvashatunk.

Fotó: Király Anna

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye