Fényárban a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Felújították a 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházát, a templomot Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta meg október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Az eseményről szóló beszámolónk fotógalériával ITT található.

A Nyíregyháza főterén található Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Nyíregyháza ikonikus műemlék épülete, a belváros ékessége. Kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása. A román stílusú templomot Samassa József egri érsek építtette az 1902-ben, az aacheni székesegyház magyar kápolnájában bemutatott aranymiséje emlékére, ezzel a monumentális templommal ajándékozva meg az akkori Szabolcs megye székvárosát, Nyíregyházát. A Magyarok Nagyasszonya-templomot maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án, amelyet 1993-ban, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításakor társszékesegyházi rangra emeltek.

Az idei felújításig a templom külső megjelenése eredeti állapotában volt, azzal a kivétellel, hogy 1970-ben Csépányi Ferenc plébános az egész templom tetőzetét osztrák műemlék palára cseréltette, majd 1983-ban új, elektromos vezérlésű toronyórát üzemeltetett be. 1995-ben Váradi József plébános a támpilléreket és a lábazati köveket renováltatta.
A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház jelenlegi külső felújítása Csordás Gábor plébános szolgálata alatt történt. A kivitelezési munkálatok 2023. szeptember 30-án fejeződtek be.

A felújítás során az alábbi munkálatokat végezték el:
Újrafestették a templom talapzatát körbe kerítő díszes vaskorlátot, a templom talapzatának lépcsőfokait megtisztították a szennyeződésektől. Az épület körül sárga és vörös térkő burkolat készült, mintákat alkotva.
A falmezők téglái sárga színűek. A díszítések és pillérek sarkait vörös téglából falazták. A sérült és viseltes burkoló téglákat pedig kicserélték egyedileg gyártott téglákra.
A statikailag kritikusabb pontokon a falazatot rozsdamentes, nagyszilárdságú acélrudakkal erősítették meg. A homlokzatokon lévő egyes hibás mészkövet restauráló habarccsal egészítették ki. A nyugati főlépcsőt teljes egészében kicserélték mészkőből a keleti oldali portikusz oszlopaival együtt.
A kőanyagok és a téglafelület javítása után a javított állapot megőrzése és fenntartása céljából hosszú távú időjárás elleni védelemként a felületeket impregnáló szerrel kezelték. Ez a módszer garancia a további nedvesedés elkerülésére.

Juan Cabello régészeti kutató szakértői véleményére támaszkodva a meglévő héjazatot új angol kettős fedésű Cembrit 27×40 cm-es pala (grafitszürke) fedésre cserélték a főhajó és a két oldalsó portikusz feletti tetőszerkezeten. A fedélszerkezetet a szakértő által meghatározott pontokon megerősítették, és utólagos faanyagvédelmi szerrel kezelték.
A héjazatot kiegészítő horganyzott bádogozásokat réz bádogra cserélték, a hiányzó részeket is ezzel pótolták az egységes, eredeti homlokzati kép kialakítása érdekében. Egységes réz lefolyókra cserélték a külső homlokzaton található horganyzott ereszcsatornákat, lefolyócsöveket is. A homlokzaton található egyrétegű üvegezésű nyílászárók acél kereteit fekete színre festették.

A taposólámpákat korszerű fényforrásra cserélték, a homlokzatot megvilágító oszlopokra és a homlokzatokra rögzített berendezéseket szintén lecserélték. A templomon található teljes villámvédelem felújításra került, a villamos szekrényt is felújították, és a szükséges helyeken új elektromos kábelek lettek kihúzva.
A két tornyon zászlótartókat helyeztek el, amelyhez feljutási lehetőséget is kialakítottak az északi toronyban.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye