Isten végtelen szeretetét kell képviselnünk a gyermekek felé, hogy ők is készek legyenek a jóra – Óvodaátadással egybekötött tanévnyitó ünnepséget tartottak augusztus 26-án Debrecenben

Átadták a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvodáját, amely a debreceni Megtestesülés-templom udvarán épült fel.  A tagintézmény vezetője: Szűcs Mónika. Az augusztus 26-án megtartott ünnepélyes alkalomra az egyházmegyei tanévnyitón került sor.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2022/23-as tanévtől a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolával is bővíti a köznevelési intézményeinek körét, amely az ajaki katolikus iskolához fog tartozni. Az új tagintézmény vezetője: Csománé Zahorák Erzsébet.

Az ünnepi alkalmon jelen voltak: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, Fodor András helynök, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, dr. Fürjes Zoltán, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, más települések polgármesterei, Bordásné Gyuris Katalin önkormányzati képviselő, Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Türk László oktatásszervezési EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) főigazgatók, a köznevelési intézmények vezetői, lelkivezetői, alkalmazotti közösségeinek tagjai.

Az ünnepség Veni Sancte szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be. A főpásztor elmélkedésének elején Szent Pál apostolt idézte: „Krisztus ugyanis nem keresztelni küldött, hanem, hogy az evangéliumot hirdessem” (ld. 1Kor 1,17-25). Az evangélium örömhír, amelyet a szenvedés, a kereszt jelével hirdetünk. Bennünket is küld Jézus, hogy hirdessük az evangéliumot – fordult a püspök atya a jelen lévő pedagógusokhoz, majd arról beszélt, hogy mit jelent számunkra az örömhír, az evangélium. A keresztet szeretnénk elkerülni, mégis mennyi baj ér bennünket, de mindig megvalósulnak azok a tervek, amelyeket magunk elé állítunk – fogalmazott, majd utalt az óvoda átadása előtti napokra, amely során még sok munkát el kellett végezni. Megköszönte a pedagógusoknak, hogy egész héten éjt nappallá téve dolgoztak, és ennek köszönhetően a végén minden a helyére került. A keresztjeink, nehézségeink ahhoz segítenek hozzá, hogy jó lelkülettel végezzük a mindennapi feladatainkat. Az elhangzott evangéliumi szakasz (ld. Mt 25,1-13) is erről a készségről, a készenlétről szól.

Gyakran halljuk: ha álmunkból ébresztenek is fel bennünket, készen kell lennünk…, vagyis képeseknek kell lennünk mindig szeretni, másokért élni, az erények – az önzetlenség, alázat, jóság, a jóra való készség, a türelem, az elfogadás, stb. – olajával megtölteni életünk mécsesét. Ezen erényeket gyakorolnunk is kell, és meg kell rá tanítani a ránk bízottakat. Isten végtelen szeretetét kell képviselnünk embertársaink, a ránk bízott gyermekek előtt, hogy ők is készek legyenek a jóra.

Ferenc püspök külön köszöntötte a nyírkércsi általános iskola vezetőségét, pedagógusait, akik ettől a tanévtől kapcsolódnak az egyházmegyénkhez, amelynek nagy családjában most ők a legfiatalabb intézmény, így nagyobb törődésre, odafigyelésre számíthatnak. A főpásztor úgy fogalmazott, hogy a mi családunk tagjai tudnak egymásról, segítik egymást, imádkoznak egymásért, örülnek a másik sikereinek, a gyerekek sikereinek is, akiket akkor is szeretünk, ha éppen nem sikeresek, mert ez az ereje Krisztus keresztjének – hangsúlyozta püspök atya.

A szentmise után Palánki Ferenc megyéspüspök díjakat és magasabb vezetői kinevezést adott át.

Magasabb vezetői megbízást kapott: dr. Bódis Zoltán, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvoda intézményvezetője; a Szent Gellért-díj arany fokozatát kapta: Kaszásné Tóth Judit, a kisvárdai köznevelési intézmény vezetője; a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát kapta: Sebők Mária történelem szakos tanárnő (Nyíregyháza); Gáncs Tamásné közgazdász, tanárnő (Kisvárda) és dr. Bálint Albertné tanító, rajz szakos tanárnő (Mátészalka).

Pro Communitate Christiana – A Keresztény Közösségért-díjban részesült Kirilla Pál intézményvezető (Egyek) és Kemény Józsefné nyugalmazott óvodavezető (Geszteréd).

Gratulálunk a díjazottaknak! A díjazottakról részletesebben ITT olvashatunk.

Az ünnepélyes tanévnyitó után a Megtestesülés Tagóvoda átadása a józsai óvodások műsorával kezdődött el, majd beszédeket hallhattunk.


„Engedjétek hozzám a gyermekeket!” (Mk 10,14). Kósa Lajos, a terület országgyűlési képviselője visszatekintett a rendszerváltás körüli évekre, amikor a közoktatásban részesült gyermekek 1%-a járt egyházi intézménybe. Ma már ez az arány 20% fölötti. Ez azért is rendkívüli, mert az Európai Unió országaiban visszaszorulóban van az egyházi intézményekbe járó gyermekek száma. A magyar társadalom tulajdonképpen elfogadta azt, hogy az iskolák jelentős része egyházi fenntartásban van, sőt ezt a Magyar Kormány szeretné még erősíteni, növelni – fogalmazott Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, hogy Debrecen mindig akkor élte nagy korszakait, amikor szoros szövetségben volt a hittel és az egyházakkal. Debrecen már hosszú évek óta az egyházakkal való szövetségben építi jövőjét. Ehhez járul hozzá a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is, amely jelenleg erős fejlődési és fejlesztési időszakát éli. Nem tenné ezt, ha nem lenne megalapozott az igény, nem lenne elegendő gyermek ahhoz, hogy ezt a missziót felvállalja.

A polgármester azt is elmondta, hogy az említett 20% fölötti arány Debrecenre vonatkozik, itt minden negyedik gyermek egyházi intézményben végzi tanulmányait. E tekintetben Debrecen fénykorát éli, a gyermekek jövője, így a város jövője is biztosítva van. Olyan erkölcsi, szellemi, lelki töltettel kerülnek ki az gyermekek az intézményekből, amely biztosan hozzájárul a város fényes, dicsőséges jövőjéhez.

Ezután következett az óvoda megáldása és a szalagátvágás, majd a vendégek az intézményvezetőkkel együtt bejárták az óvodát. Dr. Bódis Zoltán intézményvezető itt mondott köszönetet a fenntartóknak és az építkezésben részt vevő szakembereknek, munkatársaknak, valamint az intézmények vezetőinek.  

Az eseményen közreműködnek: Antoni Norbert, a Csokonai Színház művésze, aki Schubert: Ave Maria című művét adta elő, zongorán közreműködik Barkóczi Zoltán művészeti iskolavezető.

***

A Megtestesülés tagóvoda négy csoportszobában több mint száz gyermek elhelyezését biztosítja, szeptember 1-től egy csoportban kezdődik az óvodai nevelés, majd a későbbiekben indítják el mind a négy csoportot. Az épületben sószoba, tornaterem, kiszolgáló helyiségek, iroda, egyéni foglalkoztató, fejlesztő szoba is helyet kapott, az udvaron mozgásfejlesztő játékok is segítik a szabadidős tevékenységet.

A beruházás összköltsége 542 millió forint, a projektet a kormány 470 millió forinttal támogatta, a fennmaradó részt pedig a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye saját forrásból finanszírozta.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Zagyva Klára fotói: